Project Description

  • hsipaw and monks
  • Hsipaw Nature
  • Hsipaw little bagan
  • hsipaw life
  • Hsipaw
  • Hsipaw

Hsipaw

Hsipaw on pieni kaupunki pohjoisessa Shan osavaltiossa, jossa pääset kokemaan Myanmarilaisille vuoristokaupungeille ominaisen rauhallisen elämäntahdin. Monet eri etniset vähemmistöt tulevat tekemään kauppaa Hsipawn värikkäälle keskustorille. Lähistöllä sijaitsee myös pieni vesiputous, kuumia lähteitä ja lukuisia Pagodeja, joista kuuluisin on Mahamyatmuni Paya. Hsipawn laitakaupungilla kannattaa vierailla alueen entisen Shan hallitsijan Sabwan kotimuseossa jossa 1960 luvulla kadonneen Sabwan sukulaiset vastaanottavat vierailijoita ja esittelevät kuvakokoelmaa sekä perheen historiaa.

Hsipaw Sabwa hallitsi aikoinaan maa-alueita Loikawsta Pyin Oo Lwiniin (Maymyo). Shan osavaltion alueella on ollut useita pienehköjä kuningaskuntia jotka säilyttivät autonomisen aseman Britannian siirtomaavallan aikana. Maan itsenäistymisen jälkeisen sosialistisen kauden aikana kaikki kansallistettiin ja monet vähemmistökansojen johtajat katosivat (murhattiin). Myanmarin hallitus ei ole vieläkään tunnustanut mitä vangitulle Hsipawn Sabwalle tehtiin.

Hsipaw on nykyisin suosittu aloituspiste 1-3 päivä pituisille vaelluksille moniin ihastuttaviin heimokyliin. Voit myös tehdä päiväkävelyitä tai maastopyöräretkiä kaupungista käsin.

Vaellus- ja patikointiretkille tulee varata opas mukaan joka puhuu Palaung kansan kieltä, osa paikallisista puhuu myanmaria ja hyvin harva osaa englantia. Täällä pääset kokemaan majoitukset paikallisten asukkaiden tarjoamissa majataloissa ja kodeissa. Hsipawssa olevat vaellusten järjestäjät soittavat etukäteen ja ilmoittavat saapumisesta. Majatalot ovat yleensä tavallisia Palaung perheiden kaksikerroksisia taloja joissa on iso huone yläkerrassa jonka lattialle laitetaan ohuet patjat. Taloissa on yleensä vilttejä saatavilla. Lähes kaikki Palaung kylät vuorilla viljelevät teetä, sadonkorjuu aikana alueelle tulee poimijoita muualta, jotka majoittuvat näissä majataloissa. WC- ja pesutilat ovat reikä lattiassa, vesisanko ja kaivo. Varaa mukaan lämmintä vaatetta iltaa varten. Yö lämpötila saattaa laskea 5-10 asteen välille talvikuukausina.

Miten matkustaa Hsipawiin?

Hsipaw sijaitsee Mandalayn ja Kiinan välisen tien varrella noin 5 tunnin ajomatkan päässä Mandalaysta. Helpoin ja mukavin tapa matkustaan Hsipawiin on autolla, jolloin voit pysähtyä Pyin Oo Lwinissa matkan varrella ja vaikkapa kokea junamatkan Gokteikin kanjonin ylitse. Mandalaysta kulkee busseja ja junia päivittäin Hsipawiin. Bussimatka kestää noin 6-7 tuntia ja junamatka n.10 tuntia.
Pääset myös kätevästi lentämään Yangonista Lashioon josta on noin tunnin ajomatka Hsipawiin.

Majoitukset Hsipawssa

Hsipawssa on useita majataloja olemme poimineet tähän muutamia missä olemme itse majoittuneet. Otamme vastaan mielellämme lisää suosituksia matkaajilta.

Mr Charles Guest House 2-3* – lyhyen kävelymatkan päässä kaupungilta. Hsipawin paras majatalo jossa hyvin varustellut huoneet.

Hsipaw Lodge 3* – Dokthawaddy-joen vastakkaisella rannalla kiven heiton päässä Hsipawin kaupungista. Alueen paras hotelli. Huoneet ovat bungalow tyylisissä rakennuksissa. Kaikissa on ovat verannat joista jokinäkymät.

Kysy retkiä Hsipawssa