junamatka Myanmarissa gokteikin kanjonin ylitse
pyin-oo-lwin train
myanmar
 • Myanmar perheille

  Myanmar perheille

  Myanmar on turvallinen maa matkusta sekä ihmiset ovat erittäin ystävällisiä. Myanmarista löytyy paljon myös länsimaiset standardit täyttäviä resortteja sekä ravintoloita sekä matkustaminen on helppoa hyvien lentoyhteyksien ansiosta. Perhelomalla voit yhdistä kulttuuria, luontoa sekä aktiviteettejä. Myanmarin [...]

 • Myanmar kulttuurimatkailijoille & valokuvaajille

  Myanmar kulttuurimatkailijoille & valokuvaajille

  Myanmar on todellinen unelmakohde kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Muinaiset kuningaskunnat, lukuisat temppelit ja pagodat sekä siirtomaavallanaikaiset rakennukset kätkevät sisäänsä mitä mielenkiintoisempia tarinoita unohtamatta vähemmistökulttuurien kirjoa. Upean histoariansa ja kulttuuriensa lisäksi nämä kohteet ovat erinomaisia valokuvauskohteita. [...]

 • Myanmar seikkailijoille & luontomatkailijoille

  Myanmar seikkailijoille & luontomatkailijoille

  Myanmar on alkanut vasta viime vuosina avautumaan matkailijoille, mikä tekee maasta todellisen seikkailijan paratiisin. Suuren kokonsa sekä monipuolisuutensa ansiosta tekemistä ja näkemistä Myanmarissa riittää. Maata on mahdollista lähteä tutkimaan patikoiden, pyöräillen tai moottoripyörällä seikkaillen. Monipuolinen [...]

Bussi

Bussilla matkustaminen Myanmarissa ei huonokuntoisten teiden takia ole välttämättä mukavin tai nopein keino, mutta se on ehdottomasti halvin tapa päästä paikasta toiseen. Maassa on paljon yksityisiä bussiyhtiöitä joiden laatu vaihtelee erittäin hyvästä siedettävään, mutta syrjäisemmillä seuduilla bussit saattavat olla todella huonossa kunnossa. Bussien hinnat vaihtelevat matkan pituudesta ja yhtiöstä riippuen, mutta 12 tunnin matka maksaa yleensä noin 15- 20 euroa.

Nykyään pitkänmatkan bussit ovat moderneja ja lähes kaikissa on ilmastointi. Matkalle Kannattaa kuitenkin varata lämpimiä vaatteita, koska yleensä ilmastointi tekee bussista jopa kylmän. Myös korvatulpat on hyvä olla mukana, koska monet bussit näyttävät Myanmarilaista viihdettä kovalla volyymillä. Suurin osa pitkänmatkan busseista operoi yölinjana, joten matkailija ei hukkaa tärkeitä lomapäiviä.

 

Juna

Junamatkailu Myanmarissa on aivan omanlaisensa kokemusn, eikä sitä voi sanoa kovin mukavaksi tavaksi matkustaa. Junat pomppivat, penkit ovat puisia ja aikatauluihin ei voi luottaa, mutta junalla liikkuminen antaa erittäin autenttisen kokemuksen paikallisesta elämästä. Pidemmänmatkan junissa on eri luokkia ja paremissa luokissa on hieman mukavampi matkustaa, osassa junissa on myös ns. sleeper class. Junat ovat kuitenkin pysyneet samanlaisina jo pitkään ja junassa olo tuntuu kun matkaisi menneellä vuosikymmenellä. Välillä junan ikkunoista pääsee myös ihailemaan uskomattoman kauniita maisemia. Junaliput ovat halpoja, mutta bussilla liikkuminen on yleensä nopeampaa ja hinta ero ei ole suuri. Esimerkkinä Yangon-Mandalay bussilla kestää noin 8 tuntia ja junalla 14-15 tuntia.

Junalipun ostoon tarvitsee passin ja ostoprosessi voi viedä yllättävän pitkään kielimuurin ja byrokraattisen systeemin johdosta. Junat ja raiteet ovat yleisesti ottaen huonossa kunnossa, mutta seikkailuhaluisten kannattaa kokeilla vähintään yhtä junamatkaa Myanmarissa.

Lentokone

Lentäminen on ehdottomasti nopein tapa kiertää Myanmaria, mutta myös kallein. Sisäisten lentojen hinnat vaihtelevat 40 dollarista yli 200 dollariin, riippuen ajankohdasta ja määränpäästä. Kaikki reitit eivät ole suoria vaan reitti saattaa kulkea monen lentokentän kautta. Monelle matkaajalle, jos vaihtoehtona on 20 tuntia bussissa tai 2-3 tunnin lento, valinta on helppo. Lentojen myöhästymisiä sattuu jonkin verran ja Myanmarissa kannattaakin tarkistaa lentoyhtiöltä tai omalta matkatoimistolta 24 tuntia ennen lentoa onko lento lähdössä ajallaan. Välillä lentoyhtiöt muuttavat aikatauluja ilmoittamatta.

Suurin osa Myanmarin sisäisistä lentoyhtiöistä on perustettu viimeisen viidenvuoden sisällä ja ovat turvallisuus standardeiltaan länsimaisella tasolla. Joidenkin syrjäisten seutujen lentoasemat ovat kuitenkin kaukana siitä mihin länsimaissa on totuttu.

Laivat ja lautat

Laivalla matkustaminen Myanmarissa voi olla unohtumaton kokemus. Paikallisessa jokilaivassa pääsee ihailemaan jokivarren maisemia ja ottamaan kontaktia paikalliseen väestöön. Suosituimmat laivareitit seuraavat Irrawaddy jokea, joka virtaa pohjoisesta etelään. Maasta löytyy myös muita laivareittejä, kuten eteläinen merireitti: Kawthaung-Myeik-Dawei.

Paikalliset jokilaivat voi jaotella karkeasti kahteen ryhmään, nopeat ja hitaat laivat. Paikalliset käyttävät kumpiakin ja liput laivoihin maksavat 10- 70 dollaria. Hitaat laivat ovat tietenkin halvempia, kuin nopeat, mutta pidemmillä matkoilla hitaissa laivoissa saattaa joutua yöpymään kovalla lattialla. Nopeat laivat maksavat hieman enemmän, mutta kulkevat vain päivisin ja pääset etenemään hieman mukavammin ja nopeammin. Paikalliset laivat tarjoavat vain vähän mukavuuksia, mutta jokimatka paikalliseen tyyliin takaa ikimuistoisen kokemuksen.

Jokimatkaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon, että vedenpinta laskee huomattavasti ennen sadekautta ja helmikuun jälkeen vedenpinta saatta olla liian matala joillekkin joki osuuksille.

Myanmarin vesillä seilaa myös lukuisia luksusluokan risteilijöitä viiden tähden palvelulla ja kaikilla herkuilla. Nämä risteilyt ovat todellisille nautiskelijoille ja maksavat erittäin paljon, mutta rahoilleen saa vastinetta. Myanmarissa toimii matkatoimistoja jotka auttavat järjestämään häämatkoja tai hemmottelulomia näille all inclusive aluksille.

Taksit, yksityisautot ja muut liikennöitsijät

Tieliikenne toimii Myanmarin kaupungeissa hyvin monimuotoisena, pyöräriksasta luksusautoihin omalla kuljettajalla. Kannattaa pitää mielessä, että Myanmarissa takseilla ei ole mittareita ja kaikessa kaupungin sisäisessä liikkumisessa hinta tulee sopia etukäteen. Ikinä ei kannata tyytyä ensimmäiseen pyydettyyn hintaan vaan yrittää kohteliaasti tinkiä hintaa alaspäin.

Pyöräriksat ovat klassinen tapa liikkua lyhyitä matkoja kaupungin sisällä. Riksoja näkyy paljon kaupungeissa ja ne ovatkin oiva keino katsella kaupungin elämää ammattikuskin kyydissä. Lyhyestä riksamatkasta saa yleensä maksaa noin dollarin, Yangonissa turisteilta yritetään kuitenkin usein pyytää ylihintaa.

Lava-autot ovat jotain taxin ja bussin väliltä, ne kuljettavat asiakkaita lyhyitä ja keskipitkiä matkoja. Lava-auton reitti on yleensä valmiiksi mietitty, mutta ne eivät noudata aikatauluja. Kuski odottaa kadunkulmassa niin pitkään, että hän on saanut omalle reitilleen tyydyttävän määrän asiakkaita ja matka voi alkaa. Lava-autot eivät ole järin mukava tapa matkustaa ja ne saattavat olla välillä hyvinkin täynnä. Lyhyiden matkojen taittamiseen ne ovat kuitenkin erittäin halpa vaihtoehto.

Pienemmissä kylissä ja joissakin turistikohteissa, kuten Baganissa ja Pyin U Lwinissä on käytössä myös hevoskärryjä. Hevoskärryt ovat klassinen tapa matkustaa ja ovat edelleen suosittu liikkumismuoto myös paikallisten keskuudessa. Hevoskärryistä saa odottaa maksavansa saman hinnan kun taksilla liikkumisesta. Joissain turistikohteissa kuten Baganissa on myös tarjolla opastettuja ajeluita joista saa maksaa 10- 20 dollaria päivä.

Yleisin tapa liikkua isoissa kaupungeissa on taksilla, mutta isot kaupungit kuten Mandalay ja Yangon saattavat olla todella ruuhkaisia. Pahimpaan ruuhka-aikaan taksissa istumiseen saattaa kulua paljon aikaa. Taksikuskit pyytävät myös enemmän rahaa ruuhka-aikana ja käyttävät kovia ruuhkia syynä pyytää enemmän rahaa lyhyestäkin matkasta. Etenkin Yangonissa takseja on tarjolla hyvin paljon, jos kuskin pyytämä hinta ei tyydytä, kannattaa yrittää seuraavaa taksia. Alle kolmen kilometrin matkoista saa maksaa yleensä 1.5 dollaria, mutta kuskien pyytämät hinnat saattavat vaihdella paljon. Yleensä kalleimmat taksit ovat ostoskeskusten ja hotellien ympäristössä.

Vuokra-auton ja kuskin käyttäminen on suositeltavaa, jos matkasuunnitelmissa on kiertää maata. Autoissa on aina toimiva ilmastointi ja kuskit ovat ammattilaisia. Tämä on mukavin, joustavin ja aikataulullisesti varmin keino kiertää Myanmarissa maateitse. Omatoimimatkaajille tämä on yleensä liian kallis vaihtoehto, mutta matkatoimiston kautta järjestetyissä matkoissa on yleensä osassa kohteita mukana autokuski.