Putao
myanmar himalaja putao

Putao on seikkailijoiden unelmakohde ja sijaitsee Pohjoisen Kachinin osavaltion kaukaisimmassa kolkassa. Putao on ollut aikaisemmin hyvin vaikea pääsyinen ja sitä ympäröivä luonto on säilynyt näihin päiviin asti hyvin koskemattomana. Putaon kaupunki sijaitsee 457 metrin korkeudessa laaksossa ja sitä ympäröivistä kukkuloista ja vuorista osa on edelleen läpipääsemättömän viidakon peitossa. Alueella sijaitsee kaakkois-aasian korkein vuori Mt. Hkakabo Razi joka nousee 5881 metrin korkeuteen. Alueen vaikeakulkuisuudesta kertoo se, että Hkakabon huipulla on käynyt vain neljä ihmistä maailmassa ja vaellus vuorelle kestää kuukauden. Alueelta löytyy kuitenkin vähemmän teknisiä lumihuippu vuoria joiden huipulle pääsemiseen tarvitsee varata noin kaksi viikkoa.

Luonto

Alueen luonto on todella puhdasta ja alueelta löytyy monia alueelle uniikkeja perhos-, lintu- ja kasvilajeja, onnekkaat vaeltajat voivat nähdä muun muassa villinä kasvavan harvinaisen mustan orkidean. Itäisen Himalajan tutkimattomuudesta kertoo se, että tutkijat löytävät edelleen keskimäärin 35 uutta lajia vuodessa. Alueen luonto on hyvin monimuotoista suurista korkeuseroista johtuen ja vaihtelee subtrooppisesta viidakosta, bambumetsiin sekä korkeimmilla alueilla kuusimetsämäiseen ympäristöön. Alueella virtaa monia vuoristojokia ja puroja jotka tuovat oman tunnelmansa alueelle ja haastetta vaelluksiin.

Ihmiset
Tribe-&-local-comittee

Putao:ta ja sen ympäristöä asuttaa pääosin Kahcin, Rawang ja Lisu vähemmistöjen edustajat. määrätietoiset lähetyssaarnaajat ovat tehneet kristinuskosta alueen pääuskonnon, mutta monilla syrjäisemmillä alueilla animistiset uskomukset elävät vahvana jokapäiväisessä elämässä. Kuten muuallakin Myanmarissa ihmiset ovat ystävällisiä ja suhtautuvat vierailijoihin ujolla innostuksella. Paikallisten kohtaamisesta tekee mielenkiintoisen se, että alueella vierailee edelleen melko vähän ulkomaalaisia. Paikallisten kohtaaminen onkin yksi kohokohdista Putao:n vierailuilla. Haluamme kuitenkin painottaa, että matkailu alueelle tulee toteuttaa paikallista luontoa ja tapoja kunnioittaen.

Aktiviteetit
adventure

Putao on kaikkien, niin lyhyempien kuin pitkien vaellusten ja seikkailuiden lähtöpiste, pohjois- Myanmarissa. Alueella virtaavat Namlang ja Malikha joet antavat myös hyvän mahdollisuuden melomiselle sekä koskenlaskulle. Vaelluksesta kiinnostuneille Myanmar-matkat voivat auttaa järjestämään seikkailuja muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Suosituimpia vuorikohteita ovat Phangrang- (4330m), Phonyin- (4280m) ja Phongun Razi (3635m), näiden huippujen valloittamiseen ei tarvitse vuorikiipeilytaitoja, mutta etenkin Phangrang ja Phonyin ovat fyysisesti melko vaativia vaelluksia. Tarjolla on myös fyysisesti vähemmän vaativia vaelluksia ja maasturisafareita lähempänä sijaitseviin kyliin.

Miten sinne pääsee?

Putao on Myanmarin pohjoisin kaupunki ja sinne pääsy on edelleen melko hankalaa, mutta huomattavasti helpompaa, kuin muutamia vuosia sitten. Tällä hetkellä Air Bagan sekä Golden Myanmar lentävät Yangonista ja Mandalaysta Putaoon noin kahdesti viikossa. Lentoaikataulut vaihtelevat jatkuvasti joten kannattaa ottaa yhteyttä matkanjärjestäjään tuoreimmista aikatauluista. Lentojen hinnat vaihtelevat myös, mutta nyrkkisääntönä voi tällä hetkellä pitää Yangon – Putao – Yangon 500$ ja Mandalay – Putao – Mandalay 300$. Turistina maateitse matkaaminen Putaoon on edelleen kiellettyä. Putaon kaupunkiin ei tarvitse erikoislupaa, mutta alueen ympäristössä vaeltamiseen tarvitsee luvan Myanmarin matkailuministeriöstä. Luvan hakeminen on lähinnä byrokraattinen toimenpide jonka matkanjärjestäjä hoitaa. Luvan hakeminen kestää noin kaksi viikkoa.

Ilmasto

Putaon ilmastoa hallitsee kolme päävuodenaikaa: talvi, kesä sekä sadekausi. Mitä korkeammalle vaellusreitti kulkee sitä kylmemmäksi ja ankarammaksi ilmasto käy ja lumirajassa lämpötilat voivat pudota jopa alle kymmenen celsius asteen.

Marraskuu -> Helmikuu (talvi): Tämä on suosituin turistikausi, kuten muuallakin Myanmarissa. Taivas on yleensä kirkas ja päivät miellyttävän lämpimiä, mutta illat viileitä. Lämpötilat vaihtelevat alin 3/10 ja korkein 20/30 celsius asteen välillä. Lumirajaa lähestyttäessä lämpötilat putoavat helposti alle nollan ja lumisateet ovat tavallisia.

Maaliskuu -> Toukokuu (kesä): Tähän vuodenaikaan päivät ovat kuumempia ja ilma kosteampaa, mutta illat pysyvät silti viileinä. Tämä on paras aika lähteä valloittamaan korkeampia huippuja kuten Phangrang Razi, koska lumisateet ovat vähäisempiä ja huiput helpommin tavoitettavissa. Lämpötilat laaksossa vaihtelevat alin 10/15C ja korkein 20/35C välillä. Toukokuuta lähestyttäessä satunnaisten sateiden määrä kasvaa.

Kesäkuu-> Lokakuu (sadekausi): Päivittäiset sateet ovat normaaleja ja ilma on erittäin kosteaa. Lämpötilat vaihtelevat alin 18/20 ja korkein 28/30 välillä. Suurista sateista johtuen luonto on elinvoimaisimmillaan ja ajankohta voi olla erittäin mielenkiintoinen luontomatkailusta kiinnostuneille.

Chin ja Mt. Victoria
Chin state

Chin osavaltio sijaitsee Myanmarin luoteisosassa ja sen rajanaapureina ovat Intia ja Bangladesh. Osavaltion alue on pääsääntöisesti vuorien ja kukkuloiden peitossa ja tiet ovat edelleen huonokuntoisia. Chin on yksi maan köyhimmistä ja vähiten kehittyneistä osavaltioista ja kulkuyhteydet alueella ovat melko huonot. Alue on harvakseltaan asuttua ja osavaltiosta löytyy vain muutama suurempi kaupunki. Tästä johtuen Chin on loistava paikka luonto vaelluksille ja autenttisiin paikalliskyliin tutustumisille. Alueen tärkeimmät kaupungit ovat Kanpetlet ja Mindat joista käytännössä kaikki seikkailut ympäröiville alueille lähtevät.
Mt. Victoria (Nat Ma Taung Burmaksi ja Khonuamthung Chinikisi) on Chin osavaltion suosituin, mutta edelleen harvoin vierailtu kohde. Mt. Victoria on alueen korkein vuori ja nousee 3053 metriin. Vuori sijaitsee kauniissa Nat Ma Taung luonnonpuistossa ja on Chin osavaltion yksi parhaista vaellus kohteista ja sen huipulta on upeat näkymät ympäröivään luontoon.

Luonto

Chin on kokonaisuudessaan vuoristoista aluetta ja alueen vaikeakulkuisuus ja harva asutus ovat auttaneet säilyttämään luonnon koskemattomana ja puhtaana. Alueetta täplittävät kauniit laaksot jossa virtaavat joet ja vuoristopurot tuovat maisemaan oman tunnelmansa. Alueella on myös monia vesiputouksia joista korkein on Bungtla, joka laskeutuu yhdeksässä kerroksessa ja on 1060 metriä korkea. Putous sijaitsee lähellä Matupin kylää ja alueella vierailuun tarvitsee mukaan oppaan.
Mt. Victoria ja Nat Ma Taung luonnonpuisto pursuavat kaunista luontoa sekä mahtavia maisemia. Alueella elää 159 eri lintulajia sekä monia eri nisäkkäitä kuten villisikoja, paviaaneja ja leopardeja. Nat Ma Taung on toiminut luonnonsuojelu alueena vuodesta 1994 mikä on auttanut aluetta säilyttämään rikkaan luontonsa. Alueella on paljon korkeuseroja, kuten muuallakin Chin osavaltiossa ja kasvusto koostuu trooppisista sekä subtrooppisista lajeista ja korkeammilla ilmanaloilla luonto muuttuu havumetsämäiseksi.

Ihmiset
Akhe-lady

Chin on erittäin monimuotoinen osavaltio etnisiltä väestöryhmiltään ja ne voi jakaa kuuteen pääryhmään: Asho, Cho, Khumi, Laimi, Mizo ja Zomi, näillä pääryhmillä on monia eri alaryhmiä. Kaikki heimot liittyvät toisiinsa historiallisesti, mutta jokaisella on hieman erilainen murre ja oma kulttuurinen identiteettinsä. Na Ma Taung luonnonpuiston alueella asuu Dai, Upu ja Ya heimon jäseniä jotka ovat tunnettuja kasvotatuoinneistaan. Nykyään tatuointi käytäntö on kielletty laissa joten tatuointeja näkee lähinnä vain vanhemmilla naisilla. Tatuointien kuviointi vaihtelee heimoittain. Noin 80% Chin osavaltion väestöstä on kääntynyt kristinuskoon, muuta monet animistiset uskomukset vaikuttavat edelleen ihmisten päivittäiseen elämään.

Aktiviteetit

Pää aktiviteetit alueella liittyvät vaellukseen, luonnon ihasteluun ja mielenkiintoisiin paikalliskohtaamisiin. Vaellukset luonnonpuistoon ja ympäröiville alueille lähtevät Mindatista tai Kanpetletistä. Helpoin tapa päästä Mt. Victorian huipulle on ottaa maasturi kuljetus jyrkkää ja kapeaa tietä ja kulkea viimeiset 1.5 tuntia jalan ohutta vaelluspolkua. Pidemmät vaellukset ovat myös mahdollisia, mutta opas ja kantaja ovat välttämättömyys. Vaellusten aikana yövytään paikallisissa kylissä ja reitit kulkevat henkeäsalpaavien maisemien halki usein jyrkkiä vuoristo polkuja.

Miten sinne pääsee?

Jotkut Chin osavaltion alueet ovat edelleen kiellettyjä turisteille ja toisilla on oltava mukana opas. Huonokuntoisesta tieverkostosta johtuen Chin on melko rankka paikka matkustaa ja liikkua. Julkinen liikenne on melko huonossa jamassa ja suosittelisimmekin vuokraamaan oman auton tai hankkimaan valmiin matkapaketin matkatoimiston kautta. Matka Baganista Kanpetlettiin kestää noin kahdeksan tuntia yksityisellä autolla.

Ilmasto

Mt. Victorian huippu on lumesta vapaa ympäri vuoden, mutta talven aikana lämpötilat putoavat usein pakkasen puolelle. Chin osavaltion ilmasto seuraa Myanmarille tyypillistä kolmen vuodenajan kiertoa: Talvi; Marraskuu->Tammikuu, Kesä; Helmikuu->Huhtikuu ja Sadekausi; Toukokuu->Lokakuu. Keskilämpötilat vaihtelevat 15,5 ja 21 celsiusasteen välillä huhtikuun ja toukokuun ollessa lämpimimmät, kun taas joulukuu ja tammikuu ovat kylmimmät. Talven aikana matkaavien tulisi ottaa huomioon, että korkeammilla ilmanaloilla (yli 1000m) keskilämpötila pysyy viiden asteen tienoilla. Sadekauden aikana eniten sataa osavaltion eteläisissä osissa, mutta päivittäiset sateet ovat tyypillisiä koko alueella. Tästä johtuen useat tiet ovat erittäin huonossa kunnossa ja matkustaminen monilla alueilla on hankalaa tai jopa mahdotonta.

Hsipaw
Kengtung---Ann-tribe-shamans-house

Tämä rauhallinen rauhallinen pikkukaupunki sijaitsee 200 kilometriä koilliseen Mandalaysta. Kaupunki lepää Shan osavaltion kukkuloilla ja on loistava paikka vaelluksille ja mielenkiintoisille paikalliskohtaamisille. Hsipawn ympäristössä on myös luontaisia kuumia lähteitä ja lähialueilla on kauniita vesiputouksia.
Itse kaupungista voit löytää monia Pagodia ja vanhoja perinteisiä puurakennuksia. Yksi kaupungin mielenkiintoisista nähtävyyksistä on viimeisen Shan prinssin kartano. Viimeinen Shan prinssi katosi vuonna 1962 armeijan kaappauksessa ja tänä päivänä kartanosta huolehtii hänen veljenpoika vaimonsa kanssa. He jakavat mielellään tietoa Shan osavaltion vaiherikkaasta historiasta.

Luonto

Kapunki on rakennettu laaksoon Dokthawady joen uomaan ja sitä ympäröi näyttävät Shan kukkulat. Hsipawn lähiympäristö on pääsääntöisesti viljelysmaata, mutta ympäröivät kukkulat ovat vehreiden metsien ja tee viljelmien täplittämiä. Dokthawady joki antaa kaupungille viehättävän piirteen ja sen varrella on mukava rentoutua, nauttien puhtaasta ja raikkaasta ilmasta.

Ihmiset

Hsipawta ja sen ympäristöä asuttaa pääsääntöisesti kolme eri etnistä ryhmää: Shan, Palaung ja Pao-O. Kaupungin värikäs päätori on vierailun arvoinen, koska se kerää alueen kyläläiset kauppaamaan erilaisia viljelys tuotteita ja on oiva paikka ystävällisten paikallisten kohtaamiselle. Ympäristön pikkukylien pääelinkeino on edelleen teen viljely ja ihmiset elävät hyvin yksinkertaisissa olosuhteissa ja vanhojen aikojen traditiot ovat edelleen mukana päivittäisessä elämässä. Paikalliset ovat vieraanvaraisia ja suhtautuvat ulkomaalaisiin ujolla innostuksella. Parhaiten heidän elämäänsä pääsee sisään palkkaamalla Palaungia tai Shania puhuvan oppaan jotta kielimuuri ei jää mielenkiintoisten tarinoiden tielle.

Aktiviteetit

Vaikka kaupunki on itsessään hyvin viehättävä paikka, on Hsipaw pääsääntöisesti vaellusten aloituspaikka. Tarjolla on eripituisia sekä haastavuustasoltaan erilaisia vaelluksia. Vaellusten aikana yöpymiset tapahtuvat paikallisissa kylissä joko kotimajoituksessa tai luostareissa. Olosuhteet ovat simppelit, mutta mielenkiintoiset kohtaamiset ja upeat muistot ovat taattuja. Hsipawsta voi myös vuokrata polkupyörän tai skootterin joilla pääsee päiväretkille ihastelemaan alueen vesiputouksia ja kuumia lähteitä.

Miten sinne pääsee?

Hsipaw sijaitsee Mandalay – Lashio tien varrella joka on alueen päätie. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunkiin pääsee helposti Mandalaysta (noin 8 tuntia) tai Pyin Oo Lwinistä (noin 6 tuntia). Toinen vaihtoehto on ottaa Juna Mandalaysta (noin 11 tuntia) tai Pyin Oo Lwinistä (noin 7 tuntia). Junamatkan kohokohta on, kun juna ylittää 300 metriä syvän Gokteik rotkon rautaista siltaa pitkin, näkymät eivät jätä ketään kylmäksi.

Ilmasto

Paras aika vaelluksille on marraskuusta maaliskuun loppuun. Hsipaw ja sen ympäristö sijaitsevat yli 800 metriä merenpinnan yläpuolella joka pitää lämpötilat vuoden ympäri viileämpinä kuin Myanmarin tasanko alueilla. Sama kolmen vuodenajan kierto pätee kuitenkin myös näillä alueilla: Talvi; marraskuu -> helmikuu, kesä; maaliskuu -> toukokuu ja sadekausi; kesäkuu-> lokakuu. Talven yölämpötilat ovat viileitä joten vaelluksille kannattaa varata mukaan lämmintä vaatetta, päivälämpötilat pysyttelevät kuitenkin 20 asteen tienoilla. Kesällä lämpötilat nousevat kohti sadekautta, mutta illat pysyvät mukavan viileinä ja päivälämpötilat ovat noin 25- 30 asteen tienoilla. Sadekauden aikana päivittäiset kuurot ovat tyypillisiä ja sateet ovat pahimmillaan kesä- ja heinäkuun tienoilla. Sadekauden jälkeen Hsipawn ja sen ympäristön luonto on parhaimmillaan, kun luonto herää kukoistukseen sateiden jäljiltä.

Kyaukme - Palaung-Silver-Belt-tribe-ladies
Kyaukme

Kyaukme sijaitsee Hsipawsta vain 40 kilometriä länteen ja kaupunkia voikin pitää Hsipawn sisaruksena, koska ympäristö on hyvin samankaltaista. Pikkukaupungiksi Kyaukme on silti eläväinen paikka ja sieltä löytyy mielenkiintoisia toreja ja markkinoita. Kaupungissa on iso kiinalaisvähemmistö joka työskentelee pääsääntöisesti bambupaperin valmistuksessa josta Kyaukme on tunnettu. Itse kaupungissa ei ole yhtä paljon nähtävää kuin Hsipawssa mutta ympäröivät alueet ovat upeita vaelluskohteita ja kaupungilla on tietynlaista originaalia karismaa.
Kaupungissa asuu kourallinen hyviä oppaita jotka tuntevat ympäröivät alueet ja sen ihmiset erittäin hyvin. Vaellusreittien juurelle tarvitsee noin puolen tunnin tuktuk kyydin ulos kaupungista ja vaelluksen aikana pääsee kokemaan monia ”keskellä ei mitään” elämyksiä. Kyaukmesta pystyy järjestämään päivä- sekä yhden ja kahden yön vaelluksia.
Kyaukmeen päässee samoilla keinoin, kuin Hsipawhan ja matka on muutaman tunnin lyhyempi. Kyaukmesta on myös mahdollista järjestää vaelluksia Hsipawseen tai toisinpäin.

Kalaw

Brittivallan aikaan Kalaw toimi upseereille pakopaikkana kesän kuumimpina kuukausina. Korkeamman sijaintinsa (1300m) vuoksi Kalawin lämpötilat olivat kesäisin huomattavasti miellyttävämmät, kuin polttavien tasankojen. Brittivallan jäljiltä Kalawissa on säilynyt monia kolonialistisen ajan rakennuksia joiden arkkitehtuuri hurmaa edelleen. Kalaw on Myanmarin suosituin kohde eripituisille vaelluksille.

Luonto

Kalawin vaihtelevat maisemat luovat lähes täydellisen ympäristön mieltä rauhoittaville vaelluksille. Maisemat vaihtelevat viljelysmaista kuusimetsiin ja tee viljelmistä bambumetsiköihin. Kuten muuallakin Shan osavaltiossa maanpinta on hyvin kukkalaista ja vaellusten aikana on paljon korkeuseroja mikä antaa oman mausteensa ympäristön ihailuun.

Ihmiset

Vaellusten aikana pääsee vierailemaan viehättävissä paikalliskylissä ja tutustumaan alueen ihmisten elämään, joita asuttavat: Shan, Danu, Palaung ja Pa-O vähemmistön edustajat. Itse kaupungin sisällä paras paikka tutustua paikallisiin ja heidän elämäänsä on värikäs päätori, jonne lähialueiden kyläläiset tulevat kauppaan kasvattamiaan ja valmistamiaan tuotteita.

Aktiviteetit

Kalawin hienous on, että ihasteltavaa luontoa löytyy aivan kaupungin vierestä, eikä opas vaelluksille ole pakollinen. Suosittelemme kuitenkin oppaan palkkaamista, koska oppaat auttavat ymmärtämään paremmin kulttuuria ja helpottavat kielimuurin kanssa. Kalawista löytyy muutama paikka joista voi vuokrata laadukkaita pyöriä päiväreissuille ympäristöön. Kalawin läheisyydestä löytyy muun muassa kaunis lampi joka on mahtava paikka virkistävälle uinnille. Suosituimmat vaellusreitit kulkevat Kalawista Inle järvelle. Näiden vaellusten kesto vaihtelee kahdesta viiteen yöhön riippuen valitusta reitistä. Vaellusten aikana yövytään paikallisissa pikkukylissä ja tutustutaan paikalliseen elämään luonnon rauhassa.
Noin 40 minuutin ajomatkan päässä Kalawista sijaitsee Green Hill Valley elefantti leiri, jossa entiset työelefantit viettävät eläkepäiviään. Green Hill Valley on perustettu vuonna 2011 suojelemaan lähiympäristön luontoa ja takaamaan elefanteille luonnonmukainen paikka elää. Alue on hyvä esimerkki hyvin hoidetusta ekoprojektista ja suosittelemme visiittiä. Kalawsta voi järjestää myös yhden yön pituisen vaelluksen leirille.

Miten sinne pääsee
Pindaya-local-transport

Kalawiin pääsee Bussilla Baganista joka lähtee 7:30 ja saapumisaika on noin 15.00. Seikkailun haluiset voivat ottaa 26 tunnin junamatkan Yangonista jossa on mukana 5 tunnin pysähdys Thazissa. Pysähdys tapahtuu keskellä yötä jotta ihmiset pystyvät nukkumaan paremmin, koska junamatkat Myanmarissa ovat melko rankkoja kyytejä. Lähin lentokenttä linkki Kalawiin on Hehon lentokenttä, josta on noin 40 minuutin ajomatka Kalawiin

Ilmasto

Kalawin ilmasto kiertää samalla kolmen vuodenajan periaatteella, kuin koko Myanmar. Suurin ero sään suhteen tulee korkeammasta ilmanalasta joka pitää sään viileämpänä, kuin tasankoalueilla ja rannikolla. Vuotuinen keskilämpötila Kalawissa ja sen ympäristössä on 19 celsiusasteen tienoilla. Pää sesonki on ”talvella” joka kestää marraskuusta helmikuuhun. Tähän aikaan taivas on kirkkaimmillaan, päivät lämpimiä ja yöt viileitä (muista lämpimät vaatteet). Tämän ajankohdan ikävä puoli on, että suosituimmilla vaellusreiteillä saattaa olla melko paljon ihmisiä joka kadottaa seikkailun tunnelmaa. Kesäkausi kestää maaliskuusta toukokuun alkuun jolloin säät lämpenevät ja toukokuuta lähestyttäessä luonto on melko kuivaa. Kesäkauden lopulla voi odottaa pieniä sadekuuroja. Sadekaudella toukokuusta lokakuuhun lähes päivittäiset sateet ovat tyypillisiä, mutta alueella sataa huomattavasti vähemmän, kuin Yangonissa ja rannikkoalueilla. Alueen kuivin kuukausi on tammikuu jolloin ei sada juuri lainkaan ja sateisin kuukausi on elokuu jolloin voi odottaa päivittäisiä sateita.

Mika-07-744
Pindaya

Pindaya on parhaiten tunnettu suurista kalkkikivi luolastoistaan jotka Myanmarin tyypilliseen tapaan on omistettu Buddhan kuville ja patsaille. Kaupunki itsessään on hyvin viehättävä paikka jossa rauhallinen elämän rytmi tarttuu helposti matkaajaan. Pindaya on rakennettu kauniin Boutaloke järven ympärille vehreään laaksoon. Kaupungissa voi ihastella vanhoja Banyan puita ja monia viehättäviä temppeleitä. Kausittaisia viljelyssatoja kuskaavat puhvelivankkurit ovat edelleen tyypillinen näky. Pindaya on muutaman tunnin ajomatkan päässä Inle järvestä, Kalawista ja Shan osavaltion pääkaupungista Taunggyista.

Luonto

Pindayan luonto on hyvin samankaltaista, kuin Kalawin. Ympäristöstä löytyy paljon erilaisia viljelysmaita jotka ovat kauneimmillaan sadekauden jälkeen. Laakson ympäriltä löytyy paljon kukkuloita ja korkeuserot ovat yksi alueen pääpiirre. Suurin ero Kalawin maisemiin ovat Pindayan kupeessa sijaitsevat kalkkikivi muodostelmat ja luolat. Kaupungin keskellä sijaitseva järvi antaa kaupungille omanlaisensa rauhoittavan tunnelman.

Pindayan luolat

Luolastot levittäytyvät pohjoisesta etelään kalkkikivi harjannetta mukaillen ja ovat olleet jo vuosisatoja uskollisten pyhiinvaeltajien suosiossa. Pyhiinvaeltajat tuovat luoliin erikokoisia ja eri materiaaleista valmistettuja Buddha patsaita. Suurin luolista on Shwe U Min Paya jonka sisuksiin kätkeytyy yli 8000 Buddha patsasta.