Myanmar matkat ja matkapaketit
Moottoripyörämatkallamme Mandalaysta kohti Yangonia vietimme kolme yötä Nyaungshwen kylässä Inle-järven rannalla. Pitkähäntäveneen lisäksi myös moottoripyörä on erinoimainen kulkuneuvo alueeseen ja sen ihmisten elämään tutustumiseen. Visiittimme aikana näimme muun muassa veden päälle rakennettuja kyliä, kelluvia puutarhoja, auringonkukkapeltoja ja viiniviljelmiä, mutta pääsimme myös vaihteeksi tutustumaan alueen pyöräkorjaamoihin…

Pindayasta Nyaungshween

Pindayasta Inle-järven rannalla sijaitsevaan Nyaungshwen kylään on matkaa vajaat 60 kilometriä. Ajoimme matkan puolessatoista tunnissa ilman pidempiä pysähdyksiä. Matkalla maisemat olivat vähintäänkin yhtä upeita kuin edellispäivänä ja todella muistuttivat meitä Toscanan viinilaaksoista, joihin Pindayan aluetta on verrattu.

Alkumatka kulki pienempää tietä pitkin ohi useiden pikkukylien. Suuren osan matkasta ajoimme erittäin hyväkuntoisella, paikoitellen nelikaistaisella moottoritiellä. Tämäkään osuus matkasta ei silti missään nimessä ollut tylsä, sillä mutkittelevalla tiellä ajaminen oli hauskaa ja vaivatonta.

Lopulta saavuimme Inle-järven kauniisiin maisemiin. Ennen saapumistamme Nyaungshween meiltä perittiin Inle-järven alueen kattava 15 000 kyatin pääsymaksu.

Elämää Nyaungshwen kylässä

Inle-järvi ja sen rannalla sijaitseva Nyaungshwen kylä on yksi Myanmarin suosituimmista turistikohteista. Kylään saapuessamme olimme kuitenkin positiivisesti yllättyneitä siitä, ettei paikka muista ulkomaalaisista ja suhteellisen tiheään rakennetuista hotelleista huolimatta tuntunut turistirysältä. Tunnelma kauniin luonnon ympäröimässä kylässä oli rennon rauhallinen ja pääsimme seuraamaan myös paikallista elämänmenoa.

Herkuttelua Inlen ympäristössä

Nyaugshwessa on paljon ravintoloita ja perinteisen burmalaisen ruoan lisäksi saatavilla on kaikkea pizzasta halpoihin mojitoihin. Vaikka olemme totaalisesti ihastuneet paikalliseen ruokaan, vaihtelun vuoksi oli kiva päästä valitsemaan englanninkielisestä menusta ihan mitä mieli tekee.

Kuten jo maisemista matkalla kohti Inle-järveä pystyimme päätellä, alueelta todella löytyy myös viinitiloja. Me vierailimme Red Mountain Estate -viinitilalla, jossa saimme 5000 kyatilla (n. 3 euroa) maistaa neljää tilan omaa viiniä. Kylmä Sauvignon Blanc auringonlaskussa maistui taivaalliselta. Koska myös kuski halusi nauttia viinitilan antimista, jätimme tämän retken ajaksi moottoripyörän majatalolle parkkiin. Nyaungshwesta voi viinitilalle ottaa tuktukin ja kävellenkin matka taittuu noin tunnissa.

Veneretki Inle-järvellä

Emme olleet alun perin varmoja, olisiko veneretki Inle-järvellä ylipäätään sellainen aktiviteetti, josta me pitäisimme, vai olisiko kaikki pelkkää turisteille järjestettyä kulissia. Kokemuksemme perusteella voimme kuitenkin ehdottomasti suositella veneretkeä Inle-järvellä, mutta ensikerralla tekisimme sen hieman toisin.


Veneretkellä näimme kalastajia, jotka tasapainottelivat veneidensä reunoilla niitä perinteisesti yhdellä jalalla soutaen. Näimme kelluvia puutarhoja sekä veden päälle rakennettuja kyliä, joiden asukkaat tervehtivät meitä iloisesti. Näimme vesilintuja lentelemässä järven yllä, vesipuhveleita järven rannalla sekä lapsia, jotka lähettelivät meille lentosuukkoja ohi lipuvista julkisen liikenteen veneistä. Veneestä käsin oli todella mielenkiintoista seurata alueen asukkaiden elämää, joka tapahtuu suureksi osaksi veden päällä.

Matkan varrella pysähtelimme kuitenkin nähtävyyksillä, joista suurimman osan olisimme mielellämme jättäneet väliin. Tosin temppelit olivat hienoja ja myös paja, jossa lotus-kuidusta valmistettiin kankaita, oli suhteellisen mielenkiintoinen.

Nga Phe Kyaung -temppeli

myanmar kiertomatkaLootuksen kuiduista valmistettuja lankoja

Suurin osa pysähdyspaikoista tuntui kuitenkin työpajoiksi naamioiduita turistikrääsäkaupoilta. ”Käsityöläiskylä”, jossa turistit pääsevät pällistelemään karsinassa istuvia Kayan-heimon pitkäkaulaisia naisia kuin eläintarhan eläimiä, oli ehkä epämiellyttävin nähtävyys, johon olemme viiden kuukauden mittaisella reissullamme törmänneet.

Veneretken saa edullisimmin Nyaungshwen laiturille kävelemällä ja suoraan venekuskien kanssa neuvottelemalla – me maksoimme neljän tunnin retkestä omalla veneellä 8000 kyatia. Samalla kuskin kanssa voi sopia siitä, mitä matkalla haluaa nähdä ja mitä ei. Me suosittelemme siis pyytämään kierrosta järvellä ilman turhia pysähdyksiä turistiansoissa.


Myöhemmin roadtripillämme teimme pienen veneretken Inlestä etelään sijaitsevalla Pekon-järvellä, joka tuntui osin Inle-järven vastakohdalta. Myös tätä retkeä suosittelemme. Pitkäkaulaisia naisia pääsimme tapaamaan heidän kotikylässään lähellä Loikaw’ta, joka oli eettisempi ja mukavampi tapa tutustua Kayan-heimon elämään.

Moottoripyörällä Inle-järven ympäristössä

Shan-osavaltion Baganiksikin tituleerattu, muinaisista temppeleistään tunnettu Inn Dein sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Nyaungshwesta Inle-järven länsipuolella. Matkan varrelta löytyy myös kikhernetofun valmistuksesta tunnettu kylä sekä kuuma lähde. Näillä kohteilla vierailu vaikutti täydelliseltä tavalta viettää päivä moottoripyörän selässä Inlen ympäristössä. Valitettavasti kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan.

Lähdettyämme majapaikaltamme matkaan huomasimme, että Enfieldin takakumi oli tyhjä – siitäkin huolimatta, että olimme sen juuri toissapäivänä Pindayassa paikanneet. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli siis pyöräkorjaamo. Tai itseasiassa kaksi, sillä odoteltuamme puolisen tuntia ensimmäisen luona tulimme siihen tulokseen, että omistajalla oli varmaankin vapaapäivä.


Kun olimme saaneet takapyörään uuden sisärenkaan ja päässeet vihdoin matkaan, tuli eteemme pian uusi este. Tie oli nimittäin pistetty poikki. Muutama paikallinen skoottereineen lähti ohittamaan tiehen kaivettua valtavaa monttua ojan kautta, mutta me emme uskaltaneet painavan Enfieldin kanssa edes yrittää. Ei uskaltanut pian paikalle tullut mopoilijakaan, joka neuvoi meitä seuraamaan ja näytti meille pidemmän, vaihtoehtoisen reitin. Tähän mennessä olimme hukanneet jo sen verran aikaa, että päätimme suosiolla jättää Inn Deinin temppelit väliin ja suunnata suoraan Khaung Daingin kylään.

Khaung Daingin kylässä, joka tunnetaan myös nimellä Tofu Village, pääsimme tutustumaan muun muassa paikallisen erikoisuuden, kikhernetofun valmistukseen. Lähes jokainen kylän perhe valmistaa joko tofua tai muita elintarvikkeita, kuten paahdettuja auringonkukansiemeniä, soijapapuja, pähkinöitä tai sokeriruokokaramelleja. Vierailimme myös pienellä riisiviinitehtaalla.

Tofutehdas. Etualalla valmista kikhernetofua

Kikhernelastuja kuivumassa auringossa

Kylän naiset töissä

Kierroksen lopuksi saimme syötäväksemme kikhernetofua kolmella eri tavalla valmistettuna. Oppaanamme toimi paikallinen Mr. Zaw, jonka löysimme opastekylttien avulla heti kylään saavuttuamme. Kierrokselle ei ollut varsinaista hintaa – maksoimme sen verran, mikä meistä tuntui hyvältä. Kasvissyöjinä ja intohimoisina kotikokkeina tofukylään tutustuminen oli meille yksi Inle-järven visiittimme kohokohdista.

Khaung Daingin kuuma lähde sijaitsee vain muutaman minuutin ajomatkan päässä kylästä kohti Nyaungshwea. Sekin jäi meiltä kuitenkin väliin, sillä matkalla huomasimme, että uudesta sisärenkaasta huolimatta takapyörämme oli taas kerran aivan tyhjä. Niinpä sen sijaan, että olisimme viettäneet iltamme kuumissa lähteissä rentoutuen, vietimme sen pyöräkorjaamolla.

Koska takapyörämme oli jo kolmatta kertaa lytyssä, päättelimme, että ulkorenkaan sisällä täytyi olla jotakin, joka rikkoo sisärenkaan yhä uudelleen. Renkaasta ei kuitenkaan edelleenkään löytynyt mitään ja mekaanikko oli sitä mieltä, että ”uudessa” sisäkumissa oli alun alkaenkin ollut reikä. Enfieldin takapyörä sai siis jälleen kerran uuden sisärenkaan ja tunnin päästä me pääsimme jatkamaan matkaa. Pienet vastoinkäymiset ovat toki osa seikkailua, mutta toivoimme todella, että tämä olisi viimeinen kerta tällä roadtripilla, kun joutuisimme vierailemaan pyöräkorjaamolla!

Kohti Loikaw’ta

Vietimme Nyaungshwessa kolme yötä, mutta alueella on niin paljon nähtävää, että olisimme hyvin voineet viihtyä pidempäänkin. Oli kuitenkin aika jatkaa matkaa. Nyaungshwesta ajelimme kaunista reittiä vuorten yli ja Samkar- ja Pekon-järvien ohi kohti Kayah-osavaltion pääkaupunkia Loikaw’ta.

 

Lue: Edellinen | Seuraava

—————————————————–

Lisää moottoripyörä matkoista Myanmarissa