Project Description

Mandalay

  • Sandamuni Pagoda
  • portal sacred hill
  • mandalay
  • downtown mandalay
  • Ubein Bridge Mandalay
  • mandalay

Myanmarin viimeinen kuninkaallinen pääkaupunki Mandalay on esittäytynyt monien kirjailijoiden kuten George Orwellin, Rudyard Kiplingin ja Somerset Maughamin helmissä. Myös Myanmarin viimeisen monarkin Kuningas Thibawin tarina on täynnä romansseja, petosta, juonittelua ja tragediaa. Myanmarin viimeinen kuningas tuli tiensä päähän, kun britit miehittävät Mandalayn vuonna 1885. Kuinkaan perhe lähetettiin maanpakoon Intiaan, jossa he elivät köyhyydessä lopun elämäänsä.
Ennen Thibawia Mandalayn ympäröivistä alueista on taistellut monta eri kuningasta ja Mandalayn ympäriltä voikin löytää monia Myanmarin entisten kuningaskuntien keskuksia.
Brittien vallan alla Mandalayn kaavakuva sai uuden shakkilautamuodon joka vallitsee myös Yangonin keskustassa. Kaupungin keskipisteenä on suuri, joskin maailmansodissa lähes kokonaan tuhoutunut palatsikompleksi. Suuret punaiset muurit ja aluetta ympäröivä vallihauta ovat kuitenkin edelleen kunnioitusta herättävä näky. Mandalayssa on Myanmarin suurin munkkien keskittymä ja alueella on satoja luostareita sekä lukemattomia käsityöläisiä. Tästä johtuen Mandalayn sanotaan olevan maan uskonnollinen ja taiteellinen keskus.

 

Mandalayn läheisyydessä sijaitsee Mahamuni Paya joka on yksi maan tärkeimmistä pagodoista, sen sisällä lepää maan arvostetuin Buddha-patsas. Uskolliset seuraajat ovat aikojen saatossa lisänneet lehtikultaa patsaaseen jonka seurauksena patsas on verhoiltu 15cm kerroksella kultaa. Toinen tärkeä uskonnollinen nähtävyys on Kuthodaw Paya, joka sisältää 729 marmorilaattaa joihin on kaiverrettu koko Buddhistien Tripitaka kaanon. Legendan mukaan itse Buddha kiipesi 236 metriä korkealle Mandalay kukkulalle ja ennusti, että 2400 vuoden päästä näille lakeuksille nousee mahtava kaupunki. Ennustus osuu yllättävän lähelle vuotta 1857jaa jolloin Kuningas Mindon määräsi kuninkaallisen pääkaupungin siirrettäväksi Amarapurasta Mandalay kukkulan juurelle.

 

Mandalay on myös keskittymä useille eri työpajoille jotka kaivertavat puu-, marmori- ja kivikoristeita, valavat pronssipatsaita, valmistavat lehtikultaa, punovat silkkiä sekä valmistavat nukkeja yms. Kaikille näille käsityöpajoille löytyy oma alueensa kaupungista, joista saa ostettua huippukäsityötä edulliseen hintaan. Mandalay on myös oiva paikka tutustua paikalliseen viihteeseen, kuten mielenkiintoisiin marionettiesityksiin joita säestää perinteinen Myanmarin kansanmusiikki ja laulanta. Kaunis paikallinen musiikki, taitava tanssi ja mielenkiintoiset esitykset ovat nautinnollista katsottavaa myös ulkomaalaisen silmin.

Kysy retkiä Mandalayssa