Vuonna 1915 amerikkalainen mineralogi GF Kunz kirjoitti paikallisen legendan Mogokin rubiinien alkuperästä, Pohjois-Myanmarissa. Hän kirjoitti: “Noin 2000 vuotta sitten käärme muni kolme munaa. Ensimmäisestä munasta syntyi Baganin kuningas, toisesta Kiinan keisari, ja kolmannesta Mogokin rubiinikaivokset.”

Mogokin kaivosten ensimmäisten rubiinien löytymisestä ei tiedetä paljoa, mutta vanhimmat tiedot viittaavat kaupankäyntiin rubiineilla 500-luvun Shan-kuninkaiden toimesta.

Shan-kuninkaat hallitsivat aluetta 1500-luvulle asti, jolloin he menettivät hallinnan burmalaisille. Jotta he saisivat luvan kaivosten louhimiseen, kaivostyöläisten täytyi antaa isoimmat ja arvokkaimmat kivet kuninkaalle. He saivat pitää ainoastaan pienemmät jalokivet omaa kaupankäyntiään varten.

Toinen hyvin tunnettu legenda Mogokista kertoo kaivostyöläisestä nimeltä Nga Mauk. Legenda kertoo: ”Nga Mauk löysi uskomattoman rubiinin, jonka hän halkaisi kahtia. Toisen puoliskon hän antoi kuninkaalle, mistä hänet palkittiin upeasti. Toisen puoliskon hän myi kiinalaiselle kauppiaalle. Hieman myöhemmin kiinalainen prinssi haki suojaa Burmalaiselta kuninkaalta ja antoi upean rubiinin lahjaksi. Hänen antamansa rubiini oli täydellinen pari puolikkaalle, jonka kuningas jo omisti. Kuningas pian huomasi Nga Maukin huijanneen häntä ja määräsi Nga Maukin perheineen tapettavaksi polttamalla. Nga Maukin vaimo, Daw Nan Kyi, näki tämän tapahtuman kukkulalta, jossa hän oli keräämässä polttopuita ja kuoli särkyneeseen sydämeen – hänen sydämensä halkaistu kahtia kuten Nga Maukin löytämä rubiini.” Daw Nan Kyi –kukkula sijaitsee Kyatpyinin alueen reunalla ja on suosittu näköalakohde Mogokin alueesta.

Sanotaan, että 1800-luvulla kun brittiläiset ja ranskalaiset kilpailivat siirtomaiden perustamisesta Aasiassa, sama Nga Maukin löytämä rubiini esiteltiin Kuningas Midonin toimesta ranskalaiselle, joka havitteli lupaa kaivoksen louhimiseen Mogokissa. Kuningas Midon pyysi ulkomaalaista arvioimaan rubiinin arvon, johon ranskalainen vastasi tämän olevan mahdotonta. Kertoman mukaan Kuningas Midon vastasi: ”Jos et pysty antamaan arvoa kivelle, miten pystyt antamaan arvoa kaivokselle, joka sen tuotti”, ja ranskalaismies poistui pettyneenä. Ennen kuin ranskalaiset saivat tämän rikkaan alueen haltuunsa, brittiläiset ymmärsivät ranskalaisten kiinnostuksen Mogokista ja tekivät suunnitelman Ylä-Burman valloitukseen Lontoolaisten jalokivikauppiaiden taloudellisella tuella.

Vuonna 1886, pian Kuningas Thibawn tappion jälkeen, perustettiin The Burma Ruby Mines Ltd, jonka osakkeita vaihdettiin Lontoon osakemarkkinoilla. Toiminnallisten vaikeuksien ja halpojen synteettisten rubiinien keksinnän vuoksi liiketoiminta kuitenkin kuivui ja brittiläinen yritys vetäytyi Mogokista 1930-luvun alussa. Paikalliset jatkoivat louhintaa, mutta pienemmässä mittakaavassa. Kun kaivokset kansallistettiin 1960-luvulla, kaivostoiminta oli sallittua vain hallituksen luvalla ja oli suhteellisen pienimuotoista. Nykyään Mogokin alueella, joka ulottuu naapurilaaksoihin, arvioidaan olevan noin 2000 kaivoskohdetta.

Monet kaivoskohteista on vuokrattu määräajaksi, jonka aikana sijoittaja, usein varakas paikallinen yritys tai henkilö, perustaa kaivostoimintaa, joka on palautettava valtiolle määräajan päättyessä.

Mogokin rubiineja pidetään maailmankorkealaatuisimpina. Arvioiden mukaan 80% maailman rubiineista tulevat Mogokin alueelta. Mogokin ympärillä olevat vuoret sisältävät myös muita arvokkaita jalokiviä ja puolijalokiviä, joilla on kaupallista arvoa.

Raakakivet kiillotetaan ja leikataan pienissä työpajoissa ympäri kaupunkia ennen kuin ne lähetetään seuraavaan määränpäähän.

 

MATKUSTUS MOGOKIIN

Matkustaminen Mogokiin on nyt helpompaa kuin ennen, vaikka matkustuslupa on edelleen tarpeen. Matkustusluvan voi järjestää paikallisen matkanjärjestäjän kautta, joka on rekisteröity Myanmariin. Se järjestää tarvittavan paperityön, jonka ohjaajat tarvitsevat saattaakseen matkaajat Mogokiin. Riippumaton matkustus Mogokiin ei ole vielä mahdollista. Paras tapa matkustaa Mogokiin ja Mogokin alueen ympärillä on yksityisellä autolla. Päivittäisiä säännöllisiä bussilinjoja kulkee Mandalaysta, Pyin Oo Lwin:sta, ja Kyaukme:sta Mogokiin. Matkailijan tulisi valmistautua vähintään 7 tunnin matkustustamiseen näistä paikoista Mogokiin.

Mogokiin vieviä teitä on kaksi. Vanhempi tie seuraa Ayeyarwady –jokea ja kiemurtelee viidakon peittämää vuoristoa yhdellä päällystetyllä tiellä. Se on erittäin luonnonkaunis ajaa.

 

MITÄ TEHDÄ JA NÄHDÄ MOGOKISSA?

 

Jalokivi markkinat

Mogokissa on monia jalokivi markkinoita. Meidän suosikkimme oli pienellä kujalla aamumarkkinan lähellä, missä myyjät levittävät kauppatavaransa kadulle ja tarjoavat kaikenlaisia arvokiviä taskuistaan.

Jalokiviulkomarkkinoita on paljon. Etsi rykelmiä vanhannäköisiä pöytiä muovituoleilla ja sateenvarjoilla. Useimmat ostajat ovat paikallisia kauppiaita tai välittäjiä. He joko ostavat tai myyvät edustamilleen asiakkaille, jotka ovat pyytäneet tiettyjä kiviä.

Oppaamme, joka oli jalokivikauppias nuorempana kertoi, että jopa kokeneella silmällä on vaikea havaita hyvä kauppa ja että jalokivikauppaan liittyy suuri käteisvara ja isoja riskejä. Koska Mogok on rubiinien keskus, rubiinien hinnat voivat olla korkeampia kuin Yangonissa tai Thaimaan Mae Sotissa, jonne monet kauppiaat menevät myymään jalokiviään mustaan pörssiin.

 

Näköalapaikat

Aja luostareille ja pagodoille, jotka sijaitsevat vuorensivuilla ja laaksoissa. Näköalapaikkoja on pohjoisen tien varrella, tarjoten upeat 360-asteen näkymät vehreään laaksoon ja kaupunkiin kaukana laakson pohjalla.

 

Luostari aarrearkkuna

Mogokin epävirallinen jalokivimuseo on Buddhalainen luostari, jossa on lasipurkkeja, jotka ovat täynnä jalokiviä ja muita paikallisten lahjoittamia esineitä. Ystävällinen vartija näytti meille arvokkaimmat aarteet ja avasi lukitun kaapin Buddha –patsaan alaosassa, jonne hienoimmat ja isoimmat jalokivet oli upotettu Buddhan kultaiseen valtaistuimeen. Viereisessä huoneessa oli kolmen kilon kultainen temppeli ja viiden kilon hopeinen temppeli, jotka oli molemmat lahjoitettu luostariin.

 

Mogokin kaivokset

Jos matkustat Mogokissa, kannattaa harkita käymistä ainakin yhdellä kaivoksella, jotta saat käsityksen siitä, mitä jalokivien kaivostoiminta todella on. Kaikki vierailut vaativat luvan, jonka opas voi saada paikallisilta virkamiehiltä. Me kävimme muutamassa erityyppisessä kaivoksessa. Yksi oli avoin kaivos, jossa kaivettu maa pestään ja käsitellään. Toinen kaivos sisälsi 50 metriä syvän kaivoskuilun, josta marmoripalat lähetettiin ylös käsin, jotta kaivostyöläiset voisivat etsiä rubiineja kiven välistä.

Älä kuitenkaan tee kaivosten vierailusta ainoaa syytä vierailla Mogokissa. Kiinnostavin osa Mogokin vierailua on jutella ystävällisten paikallisten kanssa ja oppia heidän jokapäiväisestä elämästään ja elannostaan.

Monet puhuvat erinomaista englantia ja ovat Nepalin gurkhien ja intialaisten jälkeläisiä, jotka asettuivat Burmaan brittien siirtomaa-aikoihin ja jäivät Burman itsenäistyttyä.

Muutama taistelu käytiin kukkuloilla lähellä Mogokia toisen maailmansodan aikaan, sotahautojen ja muistomerkkien muistuttaessa heistä, jotka kuolivat taisteluissa japanilaisten kanssa.

 

Luontopolut

Mogokin alueen vuoret ja laaksot peittyvät vehreään metsään ja viidakkoon. Mogokin alueella on monta kävelyreittiä, joista osa vie upeille näköalapaikoille ja toiset Palaung kyliin ja tee plantaaseille.

Kun kävimme Mogokissa syyskuussa 2015, emme nähneet muita ulkomaalaisia tai turisteja, joten koimme todella olevamme syrjässä turistien suosimilta alueilta.

Mogokissa on nyt muutama hotelli mukavuuksilla. On todella vaivan arvoista matkustaa Mogokiin ja kokea ainutlaatuinen paikka, joka on varmasti minkä tahansa Myanmar matkan kohokohta.

FAKTOJA MOGOKISTA

 • 250,000 – 290,000 asukasta
 • Mogokin väestö on etnisesti monipuolinen.
  • Nepalin syntyperää – 23%
  • Bamar – 22%
  • Shan – 15%
  • Kiinalainen – 10%
  • Lisu – 10%
  • Intialainen – 5%