Kuinka päästä maahan, milloin se kannattaa tehdä ja mitä tulee ottaa huomioon Myanmarissa matkustaessa.
MYANMAR
Maa faktoja
Virallinen nimi: Myanmarin Unioni
Presidentti: Thein Sein
Väkiluku: Eri arvioiden mukaan 53- 60 Miljoonaa
Pääkaupunki: Naypyidaw (Noin miljoona asukasta)
Suurin kaupunki: Yangon (Noin 7 Miljoonaa asukasta)
Pinta-ala: 676 552 km2 (Suomen pinta-ala 338 43km2)
Korkein kohta: Mt Hkakaborazi 5881m
Kielet: Burman kieli, englanti sekä lukuisia vähemmistö kieliä
Uskonnot: Buddhalaisuus: 89 %, Kristityt: 4 %, Islamilaisuus: 4 %, Muut: 3 %
Etniset ryhmät: Burmalaiset: 68 %, Shan: 9 %, Karen: 7 %, Rakhine 4 %,
Kiinalaiset: 3 %, Intialaiset: 2 %, Mon 2 %
Aikavyöhyke: UTC + 6.5 Aika ero Suomesta +4.5 tuntia
Suuntanumero: +95
Valuutta: Myanmarin Kyat (lausutaan Chat)
Maahan pääsy
Kaikilta Myanmariin matkaavilta turisteilta vaaditaan passi, jonka tulee olla voimassa vähintään 6kk maahan saapumisen jälkeen. Jokaiselta Myanmariin tulevalta ulkomaalaiselta vaaditaan myös viisumi. Myanmarin valtio on viimevuosina helpottanut huomattavasti byrokratiaa viisumin hankinnassa ja suomalaisella passilla viisumin hankkiminen on hyvin helppoa. Turistiviisumi on voimassa 28 päivää maahan saapumisesta ja voimassa 3kk viisumin myöntämisestä.
Myanmar viisumin anominen verkossa:
Syksystä 2014 lähtien turisteilla on ollut mahdollisuus hakea e-viisumia. Palvelu maksaa 50USD ja sen voi maksaa kätevästi luottokortilla. E-viisumia voi hakea osoitteesta http://evisa.moip.gov.mm. Viisumianomuksen käsittely on nopeaa ja käsittelyn jälkeen saat e-viisumin sähköpostiisi. Tämä e-viisumi pitää tulostaa ja esittää maahan saavuttaessa, maahantulovirkailijoille. Otathan kuitenkin huomioon, että e-viisumi kelpaa ainoastaan saavuttaessa Yangonin, Mandalayn tai Naypyidawn kansainvälisille lentokentille.
Matkatoimiston kautta järjestetty viisumi (Pre arranged visa on arrival VOA):
Voit myös hoitaa viisumisi matkatoimiston kautta. Matkatoimistoilla on eri käytäntöjä, mutta yleensä viisumi anomus tulee jättää 1-3kk ennen suunniteltua matkaa. VOA:n hankkimiseksi sinulla tulee olla matkatoimiston kautta järjestetty pakettimatka Myanmariin. Viisumin hoitamiseksi matkanjärjestäjä tarvitsee sinulta passisi tiedot ja kopion passistasi. Matkatoimistosi anoo viisumin puolestasi ja lähettää sinulle virallisen kirjeen viisumin hyväksymisestä. Myanmariin saavuttaessa sinulla tulee olla mukana tämä kirje, yksi virallinen passikuva sekä 35USD viisumin maksuun.
Myanmarin suurlähetystö tai konsulaatti:
Myanmarin viisumia voi hakea kaikista Myanmarin konsulaateista ja suurlähetystöistä. Turistiviisumi on voimassa 28 päivää maahan tulo päivästä alkaen. Lähimmät Myanmarin suurlähetystöt suomesta sijaitsevat Saksassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Viisumin Mikäli matkasuunnitelmasi antavat periksi voit hakea viisumin matkanvarrelta Bangkokin tai Singaporen konsulaateista. Konsulaatin kautta hankittu viisumi maksaa 35USD.
Milloin mennä?
Paras aika vierailla Myanmarissa kestää Marraskuusta Maaliskuuhun. Keskilämpötilat tähän aikaan vuodesta ovat 15-30C ja sademäärät todella alhaisia. Matkailijoiden tulee ottaa kuitenkin huomioon, että Joulu- ja Tammikuussa yölämpötilat saattavat tippua lähelle nollaa: Kalawin, Pindayan, Taunggyin ja Inle järven korkeammissa ilmanaloissa. Myös Länsirannikolla ilta ja yö lämpötilat saattavat laskea +15 asteen tienoille.
Kuumakausi maassa on Huhti- ja Toukokuussa jolloin lämpötilat nousevat jopa yli 40C. Kuumimmat alueet ovat Yangonin, Mandalayn ja Baganin ympäristössä. Sadekausi alkaa Toukokuun lopussa ja kestää Syyskuuhun. Tällöin sademäärät saattavat olla hyvinkin korkeita etenkin maan länsi- ja eteläosissa.
Ruoka
Myanmarissa on hyvin monipuolinen ruokakulttuuri, sen monien eri etnisten ryhmien ansiosta. Maan ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet myös monet sen rajanaapureista, etenkin Kiina, Intia ja Thaimaa. Chilin käyttö Myanmarissa on suosittua kuten muissakin Kaakkois-Aasian maissa, mutta ruokaa ei mausteta yhtä voimakkaasti, kuin esimerkiksi naapurimaa Thaimaassa. Suuremmissa kaupungeissa ja suosittujen turistikohteiden ympäristöstä on myös mahdollista saada laaja valikoima erilaisia länsimaalaisia ruokia.
Ostokset
Myanmar on täynnä mielenkiintoisia tuliaisia värikkäine markkinoineen ja pienine kojuineen. Parhaita tuliaisia ovat erilaiset antiikkitavarat, korut, jalokivet, paikallinen taide ja käsityö sekä erilaiset kankaat. Jalokiviä ja arvokoruja ostaessa kannattaa käyttää lisensoitua jälleenmyyjää joka voi antaa kuitin lailliseen maastavientiin. Tinkiminen on iso osa Myanmarilaista elämää etenkin pienissä kojuissa ja markkinoilla. Tinkiessä tulisi kuitenkin aina pitää hyvä mieli mukana ja tavoitella kumpaakin osapuolta tyydyttävää hintaa.
Vinkkejä matkaan
Älä koskaan juo hanavettä, suodatettua hyvälaatuista pullovettä on saatavilla joka puolella maata, litran pullovesi maksaa 30sentistä 70senttiin. Maan hygienia taso on vielä melko heikko joten, suosittelemme välttämään katuruokaa, valmiiksi kuorittuja raakoja hedelmiä ja vihanneksia sekä jääkuutioita juomissa. Liika stressaaminen ruoasta ei kuitenkaan tee matkasta mukavaa ja ruokailuiden suhteen kannattaakin käyttää omaa intuitiota.
Aurinkorasvaa on hyvä muistaa lisätä tasaisin väliajoin, pitää huolta tasaisesta nesteytyksestä ja välttää auringossa oloa keskipäivän kuumimmassa paahteessa. Myanmarissa on lämmin ympäri vuoden, mutta korkeammalla sijaitsevilla seuduilla, etenkin Inle järven ympäristössä kannattaa varautua viileisiin iltoihin, myös rannikolla lämpötilat saattavat pudota +15 asteen tienoilla auringon laskun jälkeen.
Vieraillessasi Pagodoissa tai muissa uskonnollisissa kohteissa on kiinnitettävä huomiota kunnioittavaan käyttäytymiseen ja pukeutumiseen. Naisten olkapäät tulee olla peitetyt ja shortsien käyttö ei ole suotavaa. Kaikkien vierailijoiden tulee poistaa jalkineet ja sukat ennen Pagodaan tai luostariin astumista. Myanmarin laki kieltää valokuvaamisen lentokentillä, juna-asemilla sekä kaikkien sotilaskohteiden läheisyydessä.
Myanmar on erittäin turvallinen maa matkustaa ja ihmiset ovat ystävällisiä ja suhtautuvat turisteihin ujolla uteliaisuudella. Maa on täynnä upeita ja mielenkiintoisia kohteita ja verrattain vähäiset matkailijamäärät ovat säilyttäneet autenttisuuden tunteen. Vaikka vain hyvin pieni prosentti väestöstä puhuu Englantia, paikalliset ovat vilpittömän auttavaisia vaikka yhteistä kieltä ei aina löytyisikään.